longdrinkglas

vinkjeLeef gezond & bewust

vinkjeHelp Texel schoonhouden

vinkjeWater uit een glas vermindert afval

Vrijwilligers halen 25 kuub afval uit Slufter

Ruim 40 vrijwilligers hielpen zaterdag mee om natuurgebied de Slufter schoon te maken. De actie was een initiatief van Staatsbosbeheer, in samenwerking met AquaTX. De stormen van de afgelopen periode lieten flink wat afval in het gebied achter. Maar liefst 25 kuub rommel, hoofdzakelijk plastic, werd verzameld en afgevoerd. 

Na een inleidend praatje van Edwin van Egmond (Staatsbosbeheer) en Christine Groen (AquaTX) gingen de deelnemers aan de slag. Onder de vrijwilligers ook een flink aantal kinderen die de handen uit de mouwen staken. De groep werd verdeeld over het gebied, zodat er effectief opgeruimd kon worden. Zowel Van Egmond als Groen waren zeer te spreken over het resultaat en de inzet van de vrijwilligers. Groen: "Het is ontzettend leuk om zo bezig te zijn. Je bent lekker in de natuur en doet nog wat nuttigs ook. De deelnemers waren enthousiast." AquaTX organiseerde dit jaar al diverse schoonmaakacties met Texelse scholieren in de Slufter. Door de open verbinding met zee zorgen harde wind en storm vooral in het winterseizoen voor een flinke berg afval, die door het hoge water aan de voet van de duinen blijft liggen. Daarom zijn de schoonmaakacties hard nodig om het gebied aantrekkelijk te houden.
"Al dat afval ontsiert dit prachtige gebied. AquaTX zet zich niet alleen in om het gebruik van plastic flesjes terug te dringen, maar we helpen ook mee om de rommel die in de Texelse natuur ligt weg te halen. Met z'n allen moeten we Texel schoon houden." 

 

afvalzakken

Jong en oud namen zaterdag aan de schoonmaakactie in de Slufter deel. Tientallen vuilniszakken met afval
werden uit het gebied gehaald. (Foto Christine Groen)

Scholieren trotseren storm en hagel voor schone Slufter

Leerlingen van de Vliekotter uit Oosterend gingen donderdag onder stormachtige omstandigheden de Slufter in voor een schoonmaakactie van AquaTX en Nationaal Park Duinen van Texel. Gewapend met handschoenen en vuilniszakken ruimden zij de rommel op in het noordelijk deel van de Slufter. Ook de bovenbouw van de Thijsseschool, die maandag op pad ging, haalde tientallen zakken met aangespoeld afval uit het natuurgebied.

De scholen doen mee aan een gezamenlijk project van het Nationaal Park en AquaTX om het Texelse duingebied schoon te maken. Aan de opruimactie is een lesprogramma gekoppeld, dat zich richt op de bijzondere natuur in het gebied en de schadelijke gevolgen van plastic voor het milieu. Na een inleidend praatje van boswachter Erik van der Spek, zwermden de leerlingen over het gebied uit. De kinderen van de Vliekotter moesten een harde wind en zelfs flinke hagelbuien trotseren. Hun inspanningen werden echter ruimschoots beloond: door de harde wind in de afgelopen weken was er een enorme hoeveelheid afval aangespoeld. Naast de gebruikelijke flesjes en stukken plastic, sleepten de scholieren ook rollen gas, visnetten, jerrycans en kratten van behoorlijke afmetingen het gebied uit. Ondanks de inspanningen van de Vliekotter, bleef er nog voldoende rommel over voor de leerlingen van Thijsseschool, die maandag gingen opruimen. Zij troffen beter weer. Met een aangenaam zonnetje struinden zij de duinrand van de Slufter af en scoorden eveneens tientallen zakken vol rommel.

Het afval wordt in de komende weken gebruikt voor het project Kunst in de klas van Artex. Kunstenaar Maurice Christo van Meijel maakt met de leerlingen kunstwerken van al het gevonden materiaal.

 

 

schoonmaak vliekotter3schoonmaak vliekotter1schoonmaak thijsse2schoonmaak thijsse4

Sinterklaas is goedkoop uit dit jaar!

Onze goedheiligman heeft een makkie met inkopen dit jaar. Tenminste, als hij het recente wateronderzoek van TNS Nipo heeft gelezen. Daaruit blijkt dat bij 53 procent van de Nederlanders 'meer water drinken' op de wensenlijst staat.

AquaTX helpt Sint een handje: via onze stichting koopt u mooie waterglazen, karaffen en flessen en daarmee ondersteunt u ook nog eens de goede doelen van onze organisatie.

Wij zetten ons in voor het drinken van kraanwater uit glazen. Kraanwater is goedkoop, lekker en minstens zo gezond als verpakt flessenwater. Want al die glazen en plastic waterflesjes zorgen voor veel CO2-uitstoot en vervuilen onze leefomgeving. AquaTX pakt dat probleem aan. Enerzijds door het drinken van kraanwater uit glazen te promoten en anderzijds door schoonmaakacties in de Texelse natuur te organiseren en voorlichting te geven over afval en plastic.

Nu drinkt nog eenderde van alle Nederlanders minder water dan de aanbevolen hoeveelheid. En 44 procent van ons vindt dat hij door water te drinken werkt aan zijn gezondheid. Tijd dus om de knop om te zetten!

AquaTX heeft mooi en stevig glaswerk. U koopt al een AquaTX-glas voor € 5,70! Via de knop bestellen vindt u meer informatie.

AquaTX 2014 Glazen  

Leerlingen maken Nationaal Park schoon

Na de eerste succesvolle schoonmaakactie anderhalve week geleden door de Jozefschool gingen maandag zo'n 60 leerlingen van OSB De Bruinvis uit Oudeschild op pad om een deel van het Texelse duingebied van zwerfafval te ontdoen. De actie is een initiatief van AquaTX en Nationaal Park Duinen van Texel, in samenwerking met Staatsbosbeheer en TexelTours. De meeste Texelse basisscholen doen mee aan de opruimactie.

Het leek wel een schoolreisje: de scholieren uit Oudeschild gingen juichend de dubbeldeksbus van TexelTours in, op weg naar Paal 17. Het duingebied rondom het parkeerterrein werd van afval ontdaan. Zakken vol rommel werden mee terug naar school genomen, van kleine stukje plastic tot korven, plastic zakken en boeien en plastic planten. Nagenoeg niets wat niet in de natuur thuishoort bleef liggen. De leerlingen waren fanatiek bezig en genoten van het werk in de natuur. Tussen het schoonmaken door werden opdrachten uitgevoerd waarbij aandacht was voor de flora en fauna in het Texelse Nationaal Park en de voordelen van kraanwater ten opzichte van verpakt water in flesjes. Ook de desastreuze gevolgen van plasticvervuiling voor vogels en zeedieren kwam aan bod.

De scholieren en leerkrachten zijn enthousiast over de opruimactie. Ook Petra Schut, coördinator van Nationaal Park Duinen van Texel is positief over de samenwerking met AquaTX. "Wij ondersteunen de doelstelling van AquaTX om het drinken van kraanwater te stimuleren en schoonmaakacties te organiseren. Dit project is een mooie manier om aandacht te vragen voor het bijzondere gebied dat wij beheren. De Texelse jeugd mag nu op plaatsen komen die anders niet toegankelijk zijn voor publiek. Dat is bijzonder en draagt bij aan natuurbeleving en het uitgangspunt dat we zuinig moeten zijn op wat we hier hebben."

Het verzamelde afval wordt gebruikt voor het kunstproject 'Kunstenaar in de klas' van Artex. Het thema dit jaar is Ruimtelijk Vormgeven. Kunstenaar Maurice Christo van Meijel gaat met de leerlingen een kunstwerk maken van het afval.  Maurice was ook zelf mee met de opruimacties.

 

TexelTours actie NP en AquaTXaandacht natuur tijdens schoonmaakzakken afval schoonmaak duingebied

AquaTX organiseert grootschalige schoonmaak Nationaal Park

Honderden Texelse scholieren gaan dit najaar en komend voorjaar aan de slag om het Texelse duingebied van zwerfafval te ontdoen. De actie is een initiatief van AquaTX, in samenwerking met Nationaal Park Duinen van Texel, de Texelse basisscholen, Staatsbosbeheer en TexelTours.
De bovenbouwgroepen gaan gewapend met handschoenen en vuilniszakken het rondslingerend afval in het gebied te lijf. Tussendoor voeren zij in kleine groepjes opdrachten uit. Nagenoeg alle scholen doen mee. De leerlingen worden door bussen van TexelTours, gastheer van het Nationaal Park, naar de duinen gebracht. Iedere groep krijgt een stuk natuur toegewezen waar de vervuiling het ergst is. Ter voorbereiding op het veldwerk is door Ecomare een lesprogramma ontwikkeld dat is gericht op drinkwater, flora en fauna in het nationaal park en de gevolgen van afval in de natuur.

handschoenen

De schoonmaakactie houdt direct verband met de beeldende leerlijn van Artex en het project 'Kunst in de klas', dat wordt verzorgd door kunstenaar Maurice Christo van Meijel uit De Koog. Voor het thema van dit jaar 'Ruimtelijk Vormgeven' gaat hij met de leerlingen een kunstwerk maken van afval. Het in de duinen verzamelde zwerfvuil zal hiervoor worden gebruikt. De Jozefschool is aanstaande vrijdag die eerste school die afval gaat verzamelen. Zij starten met circa 90 leerlingen in de noordelijke Slufter.
De actie wordt mogelijk gemaakt door de bedrijven die AquaTX ondersteunen, het Nationaal Park en TexelTours/Evenementenbureau Texel. Het Texelse bedrijf maakt het mogelijk dat de Texelse scholieren met de bus worden opgehaald en weggebracht. Dat scheelt niet alleen de inzet van tientallen auto's, maar maakt het uitstapje voor de leerlingen extra leuk. Eigenaar Marcel Slikker: "Dit soort acties juichen we toe. Als gastheer van het Nationaal Park dragen wij graag ons steentje bij aan het schoon en aantrekkelijk houden van dit mooie Texelse natuurgebied." 

In samenwerking met Evenementenbureau Texel werkt AquaTX aan de ontwikkeling van milieujut-arrangementen voor (school)groepen in de Texelse natuur. Als onderdeel van een dagje Texel, dat via Evenementenbureau Texel kan worden geboekt, kunnen bedrijven en andere groepen er dan voor kiezen om op stap te gaan in de Texelse natuur en met het opruimen van zwerfafval ook hun maatschappelijke betrokkenheid te tonen.

 

                                                                                  

 

AquaTX wordt huiswater gemeente

 Sinds woensdag is AquaTX het huiswater van de gemeente Texel. Het kraanwater dat beschikbaar is tijdens vergaderingen en bijeenkomsten in het gemeentehuis wordt getapt uit karaffen van AquaTX in de bijbehorende glazen.

Daarmee ondersteunt de gemeente het waterproject van de Texelse Stichting AquaPLUS, die via AquaTX het drinken van kraanwater uit glazen wil bevorderen ten koste van verpakt flessenwater, om zo vervuiling door flesjes tegen te gaan  en de CO2-uitstoot te verminderen. Dit initiatief past naadloos in het streven van de gemeente om Texel verder te verduurzamen. De stichting werkt met abonnementen. De inkomsten worden gebruikt om schoonmaakacties in de Texelse natuur te organiseren en voorlichting en educatie over afval en water te verzorgen. Het initiatief, dat net voor de zomer van start is gegaan, breidt zich langzaam uit. Diverse horecabedrijven doen mee en ook het aantal overige bedrijven groeit. Naast de gemeente besloot deze week ook het NIOZ om het AquaTX-kraanwater te gaan schenken.

De raadscommissie kreeg woensdagavond voor het eerst het nieuwe huiswater uitgeschonken. 

 watergemeente4 AquaTX 2014 Glazen website

Foto: Daan Koopman                                                                                                           Foto: Liselotte Schoo

 

Eerste schoonmaakactie AquaTX en Bremakker

Een afwasborstel, lege bierflesjes, snoeppapiertjes en nog veel meer rommel die niet in de natuur thuishoort werd maandagavond uit het bos geplukt door een groep enthousiaste kinderen van Camping De Bremakker. Zij namen deel aan de eerste schoonmaakactie van AquaTX.

De stichting AquaPLUS, initiatiefnemer van AquaTX, stimuleert het drinken van kraanwater uit glazen in horecabedrijven, geeft voorlichting over afval en water en organiseert schoonmaakacties in de Texelse natuur. Eind juni was de officiële start. Inmiddels schenken zo'n tien horecabedrijven dit 'Texelse kraanwater met een beetje meer', waaronder Camping de Bremakker. "We zijn erg bezig met duurzaamheid en AquaTX past goed in onze visie en werkwijze. We hebben een biertap omgebouwd tot watertap en dat wordt heel goed ontvangen door onze gasten. Die vinden het prachtig", vertelt mede-eigenaar Ralph Koning.
De Bremakker was onmiddellijk enthousiast over het idee om een Rommel Rondje te organiseren vanaf de camping. Zo'n 15 kinderen en enkele volwassenen gingen onder leiding van boswachter Edwin van Egmond het bos in, gewapend met handschoenen en vuilniszakken. Het enthousiasme onder de deelnemertjes was groot; er werd fanatiek gezocht naar zwerfafval en flink wat rommel verzameld. Met enige regelmaat zal AquaTX schoonmaakacties in het bos of op het strand organiseren. Voor komend najaar/winter heeft de stichting een grootschalige schoonmaakactie in de planning van het Nationaal Park, in samenwerking met IVN, Ecomare en de Texelse basisscholen.

 

 schoonmaakBA1 klschoonmaakBA2 klschoonmaak

 

AquaTX op de kaart Texelse horeca

Met het plakken van de deelnamesticker bij de entree van Hotel De Pelikaan Texel gaf Robin Konijn, voorzitter van de Stichting AquaPLUS, het officiële startsein voor het project AquaTX. De stichting wil met AquaTX het drinken van kraanwater uit glazen stimuleren in de horeca en het gebruik van milieuvervuilende plastic en glazen flesjes tegengaan. Haar inkomsten besteedt de stichting aan het opruimen van zwerfafval in de Texelse natuur en het geven van voorlichting en educatie.

AquaTX deursticker deelnemersHet is een andere kijk op kraanwater in de horeca. De consument betaalt 1 euro voor een flink glas kraanwater of 2,50 voor een karaf AquaTX en lest daarmee niet alleen zijn dorst, maar draagt ook bij aan een schoner en mooier Texel. Duurzaamheid is de insteek van AquaTX.
"Water uit flesjes past niet bij Texel. De productie en het transport van verpakt water zijn enorm belastend voor het milieu. Bovendien is het Texelse kraanwater van excellente kwaliteit, zodat het hier ook helemaal niet nodig is om water uit flesjes te drinken", aldus Konijn. Zijn stichting maakt zich er sterk voor om AquaTX op de kaart te krijgen in Texelse horecabedrijven. "Je betaalt niet alleen voor dat glas water, maar voor het hele pakket. Iedereen die AquaTX bestelt, helpt mee om Texel schoner en mooier te maken." Ook niet-horecabedrijven kunnen deelnemen. "Zij kunnen met AquaTX aan hun klanten, personeel en relaties laten zien dat zij het project ondersteunen en kiezen voor duurzaamheid." De eerste negen horecabedrijven hebben zich inmiddels aangemeld. Daaronder bevinden zich kleine en grote bedrijven.

Schoonmaak
Het organiseren en initieren van schoonmaakacties in de Texelse natuur is een andere pijler van AquaTX. "We gaan binnenkort onze eerste schoonmaakactie houden en willen proberen om regelmatig acties te plannen, ook in samenwerking met andere organisaties zoals Staatsbosbeheer, de gemeente en Natuurmonumenten", aldus bestuurslid Christine Groen. Samen met projectleider Louise van der Sluis werkt zij aan een jaarplanning voor schoonmaakactiviteiten en publieksacties om AquaTX onder de aandacht te brengen. 

 

 

 

Officiële aftrap AquaTX in hotel De Pelikaan Texel

Donderdag 26 juni is de officiële aftrap van AquaTX. Vanaf nu is het Texelse kraanwater met een beetje meer te verkrijgen in de deelnemende horecabedrijven. De kick-off vindt plaats in hotel De Pelikaan Texel, het eerste bedrijf dat zich als deelnemer van het duurzame, ideële initiatief aanmeldde.  

Duurzaam
Hoteleigenaar Rob Vos van De Pelikaan Texel was direct enthousiast over AquaTX. "Wij zijn voortdurend bezig om ons bedrijf duurzaam in te richten en op een duurzame manier te werken. AquaTX past daar uitstekend bij", aldus Vos. Ook de inzet van AquaTX om schoonmaakacties te organiseren om de Texelse natuur schoon te houden ondersteunt de hotelier. "We moeten het hier gezamenlijk doen. Zo'n initiatief als dit moet breed ondersteund worden. Wij zetten ons daar graag voor in."

 

 

Glazen zijn binnen! AquaTX klaar voor officiële aftrap

Een imposante voorraad dozen werd afgelopen week afgeleverd op het kantooradres van Stichting AquaPLUS. Inhoud: de glazen, karaffen, flessen en drukwerk voor het project AquaTX, dat het drinken van kraanwater in (horeca)bedrijven stimuleert en schoonmaakacties organiseert in de Texelse natuur. De komende week worden de glazen uitgeleverd aan de deelnemende bedrijven, waarna het project echt van start kan gaan.


Schoon Texel
Een mooi, schoon eiland. Daar zet AquaTX zich voor in. Het project stimuleert horecabedrijven om het verpakte en milieuvervuilende water aan de kant te zetten ten gunste van AquaTX, Texels kraanwater uit een glas. De verkoopprijs is 1 euro per glas en 2,50 per karaf. De stichting gebruikt haar inkomsten om schoonmaakacties in de Texelse natuur te organiseren en te ondersteunen. "Bedrijven die AquaTX schenken maken dat mogelijk. Het overgrote deel van onze gasten komt naar Texel voor de natuur. Wij dragen eraan bij dat die schoon en aantrekkelijk blijft. Met de hulp van consumenten die AquaTX bestellen en de bedrijven die het aanbieden", aldus Louise van der Sluis van AquaTX. De stichting gaat de komende maanden promotionele acties houden om AquaTX bij het publiek onder de aandacht te brengen. "Hoe meer vraag ernaar komt, hoe meer horecabedrijven AquaTX op de kaart zullen zetten."

Glazen
Het concept, dat geen winstoogmerk heeft en is ondergebracht in een ideële stichting, draait om de glazen. "Het is een behoorlijke investering om zo'n partij glaswerk aan te schaffen. Om met AquaTX te kunnen starten, hadden we sponsors nodig. We hebben nu een toereikend startkapitaal om alle noodzakelijke investeringen te kunnen doen", aldus Van der Sluis. Zij verwacht dat de komende tijd meer (horeca)bedrijven zullen aansluiten. "Het concept is nieuw en vergt in het begin wat uitleg. Er zijn ondernemers die eerst willen kijken hoe hun collega's ermee omgaan."

De officiële aftrap staat in de laatste week van juni gepland.