longdrinkglas

vinkjeLeef gezond & bewust

vinkjeHelp Texel schoonhouden

vinkjeWater uit een glas vermindert afval

Vrijwilligers halen 25 kuub afval uit Slufter

Ruim 40 vrijwilligers hielpen zaterdag mee om natuurgebied de Slufter schoon te maken. De actie was een initiatief van Staatsbosbeheer, in samenwerking met AquaTX. De stormen van de afgelopen periode lieten flink wat afval in het gebied achter. Maar liefst 25 kuub rommel, hoofdzakelijk plastic, werd verzameld en afgevoerd. 

Na een inleidend praatje van Edwin van Egmond (Staatsbosbeheer) en Christine Groen (AquaTX) gingen de deelnemers aan de slag. Onder de vrijwilligers ook een flink aantal kinderen die de handen uit de mouwen staken. De groep werd verdeeld over het gebied, zodat er effectief opgeruimd kon worden. Zowel Van Egmond als Groen waren zeer te spreken over het resultaat en de inzet van de vrijwilligers. Groen: "Het is ontzettend leuk om zo bezig te zijn. Je bent lekker in de natuur en doet nog wat nuttigs ook. De deelnemers waren enthousiast." AquaTX organiseerde dit jaar al diverse schoonmaakacties met Texelse scholieren in de Slufter. Door de open verbinding met zee zorgen harde wind en storm vooral in het winterseizoen voor een flinke berg afval, die door het hoge water aan de voet van de duinen blijft liggen. Daarom zijn de schoonmaakacties hard nodig om het gebied aantrekkelijk te houden.
"Al dat afval ontsiert dit prachtige gebied. AquaTX zet zich niet alleen in om het gebruik van plastic flesjes terug te dringen, maar we helpen ook mee om de rommel die in de Texelse natuur ligt weg te halen. Met z'n allen moeten we Texel schoon houden." 

 

afvalzakken

Jong en oud namen zaterdag aan de schoonmaakactie in de Slufter deel. Tientallen vuilniszakken met afval
werden uit het gebied gehaald. (Foto Christine Groen)